Izrada web stranica - Web dizajn, kako se radi i zašto baš tako!?

Napomena: Možete se prijaviti na naš blog putem RSS kanala ili na naš newsletter.


Izrada web stranica i tehničke karakteristike - Web dizajn, kako se radi i zašto baš tako!?


Odgovornost za web dizajnera je velika. On pravi plan, izrađuje web stranice koristeći tehničke, ali i kreativne vještine. Njegova osnovna zadaća je da osmisli, kreira i programira web stranicu potpuno funkcionalnu i po željama kupca.

Izrada web stranica i tehničke karakteristike - Web dizajn

On nije odgovoran samo za grafički dizajn, odnosno izgled web stranice, također je odgovoran i za funkcionalnost web stranice i za njen kvalitetan rad. I pored svih navedenih odgovornosti koje ima web dizajner na svojim leđima i u svojim prstima, potrebno je da napravi potpuno funkcionalnu, ali nadasve elegantnu i lijepu web stranicu.

Izrada web stranica je ustvari paket usluga u koje web dizajner upakuje atraktivan i unikatan dizajn stranice i maksimalnu funkcionalnost, a sve to po željama i zahtjevima kupca.

Ipak, kompletno programiranje web stranice će se uzeti u obzir samo onda ako je u potpunosti završena, testirana i na kojoj se ne vide nikakvi nedostatci. Dakle, prodaja i realizacija usluge web dizajna je velika i plemenita odgovornost za bilo kojeg profesionalnog web dizajnera.

Da bi se uspješno privela kraju izrada web stranice, potrebno je poznavati nekoliko programskih jezika. Na primjer, XHTML (eXtensible Hyper Text Markup Language) i HTML ( Hyper Text Markup Language) su dva programska jezika sa kojima programer naređuje pregledniku na koji način da prikazuje web stranice, odnosno na koji način da postavi pravi i jedini ispravan izgled same web stranice.

HTML ima nekoliko čimbenika koji se ne smiju prekršiti. Svi preglednici ne čitaju HTML na isti način, čak se ponekad desi da jedan preglednik prikazuje sadržaj potpuno drugačije od drugog preglednika u zavisnosti od veličine monitora pa tako web dizajn se čini loše odrađenim poslom.

Profesionalni web dizajner u tom slučaju koristi kombinaciju programskih jezika. Za rješenje problema prikaza web stranice svaki iskusan programer, odnosno web dizajner koristi CSS sa XHTML-om kako bi dobio na fleksibilnosti i dinamičnosti dizajna web stranice. Kombinacija ova dva programska jezika se možda čini komplikovana, ali svaki iskusan web dizajner zna da je implementacija ova dva programska jezika jedino rješenje kada želi postići unikatan i atraktivan izgled web stranice.

Kvaliteta kao i cijena izrade web stranice može varirati kada dizajner želi napraviti inovativnu i atraktivnu web stranicu, a da bude u skladu sa zahtjevom kupca pa se tako ponekad čini da je jedna web stranica bez neke posebne razlike prilično skuplja od cijene web stranice rađene za drugog klijenta. Zaključak: Cijena web stranice može varirati zbog obima posla, zahtjeva kupca i velike ili male odgovornosti web programera i dizajnera.

Ponekad kupci naručuju usluge web dizajna za stranice koje su već online, ali ne daju neke posebne rezultate pa dizajner mora raditi redizajn web stranice jer je to najbolja opcija. Redizajn web stranice može dati bolje rezultate u postizanju cilja svakog kupca pa tako i za krajnjeg potrošača.


15 august 2015. godine | IDK Blog